Iedzēlusi bite?

Pētījumi pierāda, ka 15-20% no  mums  ir pārliecināti, ka viņiem ir alerģija pret bites dzēlienu, bet patiesībā tikai 1% iedzīvotāju patiešām ir alerģija.

Ja ir sadzēlusi bite, pats galvenais ir nekrist panikā. Daudzi cilvēki domā, ka ir alerģiski pret bites dzēlienu, kaut arī viņi piedzīvo pavisam normālu reakciju. Tikai neliela daļai cilvēku patiesi ir alerģiski (apmēram 1-2 no 1000) pret bites dzēlienu.Cilvēks, kuram nav alerģijas, spēj droši pārciest vairākus dzēlienus.

Ja iedzēlusi bite, pirmais, ko vajag izdarīt – izņemt dzeloni. Dzeloņa gals ir atskabargains un paliks ādā pat tad, ja bite būs nokritusi. Muskuļi, kas atrodas dzelonī, turpina pumpēt no tā ārā indi, pat ja tas jau ir atdalījies no bites. Šis process var turpināties apmēram minūti vai arī kamēr dzelonis ir noņemts.

Jo ātrāk tiks izvilkts dzelonis, jo mazāk indes nonāks brūcē. Medus bites var iedzelt tikai vienu reizi savā mūžā, jo uzreiz mirst pēc dzēliena mirst.

Saistīts attēls

Kā izņemt dzeloni:

Nevajadzētu ņemt dzeloni ar pirkstiem vai pinceti, jo tādā veidā tiks izspiesta atlikusī inde. Tā vietā dzeloni labāk noņemt ar nagu, kredītkarti, trulu naža asmeni vai tamlīdzīgu priekšmetu.

Ir divu veidu reakcijas, ko var izraisīt dzēliens: lokāla un alerģiska.

Lokāla reakcija:

Lokāla reakcija parasti ir raksturojama kā sāpes, dedzināšana, apsārtums, nieze un pampums ap brūci. Reizēm pietūkums var būt ļoti manāms. Piemēram, ja iedzelts pirkstā, piepampt var visa roka, līdz pat elkonim. Lielāka uzmanība jāpievērš gadījumā, ja dedzināšana parādās ķermeņa daļās, kuras nav skāris dzelonis. Piemēram, ja iedzelts kreisajā rokā, bet pampst labā roka vai kakls, būtu nepieciešams nekavējoties meklēt medicīnisko palīdzību.

Ir normāli, ja pampums saglabājas līdz divām dienām. Dažas dienas pēc dzēliena brūce var niezēt.

Šīs ir pazīmes, kas novērojamas lielākajai daļai cilvēku un ir pilnīgi normālas. Šiem cilvēkiem ir mazs risks mirt bites dzēliena dēļ, ja vien nav iedzelts mutē vai kaklā.

Kā atvieglot sajūtas pēc dzēliena? Pampumu var noņemt ar jebkuru antihistamīna līdzekli. Vajadzētu dzert daudz ūdens. Brūci ieteicams skalot ar siltu ziepjūdeni, lai noskalotu vielas, kas izraisa sāpes.

Alerģiska reakcija:

Pēc saņemtā dzēliena, ir iespējamas alerģiskas reakcijas, kas nav bīstamas dzīvībai. Atceries, ja parādās alerģiska reakcija, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība, tomēr nevajadzētu  krist panikā. Tā tikai pasliktinās situāciju.

Alerģiska reakcija pret dzeloni var attīstīties jebkur uz ķermeņa un var izraisīt:

  • Izsitumus vai nātreni;
  • Vēdera krampjus, sliktu dūšu, vemšanu vai caureju;
  • Reiboni vai smagas galvassāpes;
  • Pietūkumu, kas nav dzeloņa skartajā apvidū – mēlē, kaklā ;
  • Elpas trūkumu vai apgrūtinātu rīšanu;
  • Šoku;
  • Bezsamaņu;
  • Asinsspiediena pazemināšanos.

Ja piemeklē kāda no šīm pazīmēm, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Simptomi var parādīties līdz pusstundai pēc dzēliena, un ilgt vairākas stundas. Elpas trūkums var sākties pāris sekundes vai minūtes pēc dzēliena. Ja tiek ārstēts laicīgi, tad elpas trūkums ir novēršams ar adrenalīna injekciju ķermenī. Indivīdiem, kuri apzinās, ka viņiem ir alerģija pret bites dzēlienu, vajadzētu nēsāt līdzi epinefrīnu (adrenalīnu) šļircē vai automātiskajā injektorā (Epi-Pen) ikreiz, kad pastāv risks tikt sadzeltam (piemēram, dodoties atpūsties dabā). Epinefrīns ir pieejams tikai ar ārsta recepti.

 

https://www.afuturewithbees.com/bee-info/40-a-bee-stung-me



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *