Medus ķīmiskais sastāvs

Varētu šķist – kas gan tur tāds? Salda, garšīga un lipīga viela, ko bites savāc no ziediem. Patiesībā? Vērtīgs produkts ar komplicētu sastāvu – pilns ar vitamīniem, minerālvielām un dažādām citām ķermenim nepieciešamām sastāvdaļām! 

 

Medus sastāvs

                  Medus sastāvs ir sarežģīts un neviendabīgs un var ievērojami atšķirties atkarībā no dažādiem apstākļiem – augiem, klimata, augsnes, bišu šķirnes un to spēcīguma, un citiem dažādiem faktoriem.

Medus ir bioloģiski aktīvs produkts ar bagātīgu un sarežģītu sastāvu. Visas medus sastāvdaļas satur cilvēkam nepieciešamas un derīgas vielas. Medū atrodamas apmēram 300 dažādas vielas, kas labvēlīgi ietekmē metaboliskos procesus ķermenī.

 

Medus satur:

  • Cukurus – 38% fruktozi, 31% glikozi, 5 saharozi;
  • 0,1-2,3% olbaltumvielas;
  • 0,1-0,2% minerālvielas;
  • 0,003-0,2% organiskās skābes (ābolskābi, pienskābi, skābeņskābi, citronskābi un vīnskābi);
  • Minerālvielas (dzelzi, fosforu, magniju, kalciju, varu, sēru, kāliju u.c.);
  • Fermentus – vielas, kas ļoti mazos daudzumos ievērojami paātrina vielmaiņas procesus (invertāzi, amilāzi, diastāzi u.c.);
  • Nelielos daudzumos satur vitamīnus (B1, B2, B3, B5, B6, H, K, C, E, PP, A);
  • Antibakteriālas, pretsēnīšu, antioksidantus un citas vielas;
  • Dažus biogēnos stimulatorus, kas paildzina dzīvi;
  • 15-20% ūdens;
  • Vielas, kas stimulē šūnu augšanu – zari, no dažādiem kokiem, kas turēti medus ūdenī un tad iestādīti, auguši daudz ātrāk.

Medus, kas ievākts no dažādiem ziediem, atšķiras ar aromātu un garšu, kā arī ar sastāvdaļu attiecību. Vitamīnu daudzums medū palielinās līdz ar ziedputekšņu daudzumu. Ir zināms, ka vitamīni, kas atrodami dārzeņos, augļos un citos produktos, neizbēgami un pakāpeniski samazinās glabāšanas laikā, taču šis fakts neattiecas uz medu – vitamīni un citi elementi tā sastāvā saglabājas arī ilgu laiku pēc glabāšanas.

http://honeypedia.info/



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *