Kā rodas bite?

National Geographic piedāvā apskatīt apbrīnojamu minūti garu video, kurā redzams, kā notiek bites attīstība no šūnā iedētas oliņas līdz attīstītai medus bitei.

Fotogrāfam Anand Varma tika lūgts sagatavot bišu fotogrāfijas National Geographics žurnālam. Savā darbnīcā viņš novietoja stropu, kuru ieguva no vietējās paziņas – biškopes. Lai iegūtu fotoattēlus no neaizvērtām šūnām, kādas tās ir dabiskā vidē – stropā, bija nepieciešams radīt apstākļus, kuros nav vajadzīgs aizvērt šūnu ar vaska kārtiņu. Lai to panāktu, tika izmantots inkubators ledusskapja izmērā, kas nodrošināja nepieciešamos temperatūras un gaisa mitruma apstākļus medus bites attīstībai. Šādā viedā fotogrāfs varēja noņemt šūnas vāciņu un iemūžināt bites augšanu, nekaitējot tām. 

Kopumā šis eksperiments fotogrāfam aizņēma 6 mēnešus laika – tie bija vairāki mēģinājumi, daudzi no tiem bija neveiksmīgi, piemēram, vienā no fotografēšanas seansiem, fotokamera iemūžināja to, kā skudras apēd bišu cirmeņus, citos gadījumos nebija atbilstošs mitruma līmenis. Rezultātā fotogrāfs izlēma, ka fotogrāfēs cirmeni ik reizi, kad manīs kādas izmaiņas attīstības procesā, neizmantojot automātisko fotografēšanu. 

Viņa neatlaidība atmaksājās. Pēc daudziem mēģinājumiem 6 mēnešu garumā, Varma ieguva pietiekami daudz kadru, lai būtu iespējams samontēt šo apbrīnojamo video.

http://nationalgeographic.com/



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *