Zīlītes našķis ziemā – bite!

Skaists ziemas rīts, vizuļojošs sniegs klāj zemi, pērnos zāles stiebrus un arī stropu jumtus un skrejas. Šķiet tik idilliski! 

Dodamies apskatīt un iemūžināt ziemīgo dravu, līdz skatam paveras aina, kas nebūt neiepriecina dravnieka aci – uz skrejas redzami putnu pēdu nospiedumi. Par ko tas liecina? Ne jau par to, ka putni skaistajā rītā izdomājuši pastaigāties pa bišu māju. Bites var būt viens no putniņu iztikas avotiem ziemas laikā. Shēma pavisam vienkārša – zīlīte pieklauvē ar knābīti pie stropa, lai ziņkārīgā, vai drīzāk saimi sargājošā bite nāktu lūkot, kas traucē viņu ziemas miegu, un “caps!” – našķis rokā (lasīt: knābī)! 

Šādā veidā zīlītes spēj izpostīt pat veselu saimi. Bet var saprast arī putniņus – iztiku nav tik viegli atrast! Bet ko darīt, lai putniņi netraucētu bišu ziemas mieru?

Labi, ka ir pieredzējuši dravnieki, kuriem vienmēr var jautāt pēc padoma! Pēc ieteikuma ņemam egļu zarus un klājam uz skrejas tā, lai viltīgā zīlīte netiek tai klāt, bet bite, ja nepieciešams, var izlīst pa maliņu un izlidoties. Galvenais zarus nesalikt pārāk blīvi, lai netraucētu gaisa apmaiņu stropā. Protams, pastāv arī citas metodes, piemēram, aplikt stropam tīklu, bet tā kā šoreiz bija jāreaģē nekavējoties, izmantojām vispieejamāko metodi.

Par ko vēl nedrīkst aizmirst? Protams, par zīlītēm! Noteikti jānodrošina tām barība, tāpēc saliekam barotavās speciālo barību. Var saprast arī mazo putneli – vēders taču prasa savu tiesu!

 



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *