Kāpēc tieši sešstūris?

Vai esi kādreiz skatījies uz šūnām bišu stropā un aizdomājies par sešstūra formu, kuru tās izmanto savas saimes uzturēšanai? Kādēļ bites savā stropā šūnas veido tieši sešstūra formā? Kāpēc ne kvadrāta, trijstūra, vai apaļas?

Bitēm ir tik daudz spēju, ar kurām tās mūs pārsteidz – apputeksnēšana, smarža, perfekti organizētā sabiedrība un sarežģītā sadarbība, kā arī līdz perfekcijai attīstītā komunikācija caur deju. Bet ir vēl kāda sfēra, kurā bites spēj izcelties – ekonomika un matemātika!

Bites patiesībā ir izcilas matemātiķes. Zinātnieki stāsta, ka tās spēj aprēķināt pat leņķus. Savukārt bišu stropu, kas ir svarīgākais elements bišu dzīvē, mēs varam uztvert kā matemātisku brīnumu. Tāpat kā cilvēkiem, arī bitēm vajadzīgs ēdiens un patvērums, lai tās spētu izdzīvot. Strops nav tikai bites māja, bet arī vieta, kur novietot medu. Tā kā stropam ir tik liela nozīme bišu izdzīvošanā, tās ir pilnveidojušas to līdz izcilībai. Ja tuvumā aplūko bišu šūnas, ir redzams, ka tās sastāv no cieši blakus savietotiem sešstūriem.

Kādēļ no visiem iespējamiem dizainiem bites izvēlējās tieši sešstūri?

Lai to saprastu, ir jādomā kā bitei. Tātad:

  • Bitēm nepieciešama droša vieta, kur var dzīvot visa saime;
  • Tāpat ir vajadzīga vieta, kur nektārs, kas pēc tam pārvēršas medū, var tikt uzglabāts atbilstošos apstākļos.

Tas nozīmē ka ir nepieciešama efektīva vietas optimizēšana. Opcija ir būvēt mazas šūnas, tādā izmērā, lai tur ietilptu bite, un lai tā varētu kalpot arī par vietu, kur glabāt nektāru. Nākamā lieta – jāizdomā, no kā šūnas varētu tikt veidotas. Bitēm nav roku, ar kurām varētu uzbūvēt vai uzcelt kaut ko, bet tām ir cita funkcija – tās spēj ražot vasku. Tomēr tas prasa milzu darbu. Bites patērē ~230ml medus, lai saražotu ~30ml vaska, tādēļ ir jāizveido šūnas, kas patērētu pēc iespējas mazāk resursu, bet spētu sevī uzglabāt pēc iespējas lielāku medus daudzumu.

Kura no ģeometriskajām formām ļautu bitēm uzglabāt visvairāk medus, tai pat laikā tās izgatavošanai patērējot vismazāk vaska? Sākumā šķiet, ka tas būtu aplis. Tomēr, ja bites veidotu apaļas šūnas, tad starp tām paliktu brīva vieta, kas ir lieki iztērētas platība – tā nu būtu pārāk liela greznība šaurajam stropam.

Risinājums ir sešstūris. Kāpēc?

  1. Sešstūris ir forma, kas līdzinās aplim, bet atšķirība ir tā, ka tie neveido tukšas vietas, ja tos saliek blakus vienu otram.
  2. Tam ir arī lielāks laukums, salīdzinājumā ar citām formām, tādēļ tas sevī ļauj uzglabāt visvairāk medus.
  3. Ne mazāk svarīgs aspekts – resursu ekonomija. Sešstūra izveidošanai nepieciešams vismazāk vaska, salīdzinot ar četrstūri vai trijstūri – šūna, kas sver 100 gramus, spēj noturēt sevī 4kg medus.
  4. Sešstūra forma nodrošina arī ievērojamu izturību, tādēļ mūsdienās to izmanto, piemēram, lidmašīnas spārnu vai satelīta detaļu būvniecībā. Vaska šūna var būt 0,05 mm plāna, bet izturēt 25 reizes lielāku svaru par savējo.

Ko var secināt? Bites spēj aprēķināt, projektēt un būvēt tādu telpu struktūru, kas nodrošina vietu dzīvošanai, medum, cirmeņiem un ziedputekšņiem. Šie mazie insekti ir dzimuši inženieri un ekonomisti! Mūsdienu speciālisti ir ņēmuši bišu darbu par paraugu, lai savos projekts panāktu plašumu, izturību un stingrību dažādu konstrukciju būvē.

Noskaties video (Eng)!

Info avots: https://ed.ted.com/



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *