Bites – izvadītājas

Pēdējā reizē, kad ciemojāmies pie bitēm, lai iztīrītu stropus un iemūžinātu kādu interesantu skatu, bija vērojams viens no darba bites dzīves cikla posmiem. Katra darba bite savā mūžā piedzīvo aptuveni 10 dienu ilgo ‘izvadītājas’ periodu. Bitēm, kuras veic šo īpašo darbiņu, angļu valodā ir pat savs nosaukums – “undertaker bees”, ko varētu tulkot kā bites – izvadītājas (iespējams, ir kāds cits termins, būsim priecīgi to uzklausīt komentāros).

Lielākā daļa bišu beidz savu dzīvi ārpus stropa – pļavās, laukos, pārējā daļa nomirst stropa iekšienē. Izvadītājas iznes mirušo bites ķermeni, ņemot talkā žokļus, un aiztransportē to tālāk no stropa. Tas pasargā saimi no kaitēkļiem un ērcēm, kas var saimei nodarīt kaitējumu. Bišu atliekas pazūd samērā ātri, iespējams, tās apēd skudras. Kā tās atpazīst mirušo biti? Pēc aromāta, kas rodas neilgi pēc bites nāves.

Laikā, kad saime ir mazāk aktīva, piemēram, aukstajā laika periodā, bišu mirušos ķermeņus nevar izvilkt no stropa. Tādēļ ziemas laikā stropa apakšā sakrājas daudz kritušās bites, kuras aktīvi tiek izvāktas no stropa pavasara sākumā. Bitēm tas prasa enerģiju un laiku, ko labāk būtu novirzīt saimes attīstībai, tāpēc biškopis var palīdzēt, iztīrot stropa apakšu no kritušajā bitēm, vienlaikus samazinot iespēju kritušajām bitēm aizsprostot skreju.

Zemāk redzamas pāris izvadītāju fotogrāfijas, kas uzņemtas mūsu dravā.



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *