Maija beigu apskate

Maijs šogad mūs lutina ar burvīgiem laika apstākļiem, ienesums arī ir vērtējams kā labs, jo stropi jau pildās ar medu.

Šajā pavasarī saskārāmies ar tādu problēmu kā tranene. Tā ir darba bite, kas dēj neapaugļotas olas, no kurām rodas trani. Ja kaut kādu iemeslu dēļ aiziet bojā bišu māte, tad saimē parādās tranene un tad saime ir lemta bojāejai, jo nerodas jaunās darba bites. Vienu no mūsu saimēm bija pārņēmusi šī problēma, tādēļ nolēmām rīkoties.

Ko darīt?

Iepazīstoties ar citu dravnieku pieredzi un palasot literatūru, nolēmām rīkoties šādi:

  • Sagatavojām tukšu stropu, kuru nolikām līdzās tranenes stropam, un skrejas priekšā pielikām ziedputekšņu ķērāja sietu, ar domu, ka tranenei jau tā būtu ļoti grūti tikt atpakaļ uz stropu, bet izkļūt cauri ziedputekšņu ķērāja caurumiņiem būs neiespējami – dubults neplīst. Kāds biškopis varbūt apšaubīs šo metodi, bet mūsu gadījumā tā nostrādāja uz maksimumu, jo papildus atbrīvoja saimi no milzīgā tranu daudzuma, kuri tikai tērēja saimes resursus.
  • Netālu no stropa visas bites, kas bija uz kārēm, nokratījām zālē, izslaucījām stropu un aizvācām to. Protams, stropa maiņa nav obligāta.
  • Pēc laika, kad visas lidojošās darba bites bija salīdušas jaunajā stropā, ielaidām tur jauno bišu māti. Bites pieņēma jauno māti uzreiz – sāka to laizīt, kas ir laba zīme.
  • Pēc dienas apskatījām atjaunoto saimi un secinājām, ka viss izdevās – jaunā māte ir iedzīvojusies.
  • Pēc nedēļas kārēs jau bija sadētas jaunās olas, šoreiz kārtīgi, pa vienai katrā šūnā. Apsveicinājāmies arī ar jauno bišu māti – saime ir izglābta no bojāejas!

Jauno māti pirms likšanas stropā iezīmējām, lai turpmāk pie apskatēm vieglāk atrast. Šī gada krāsa – sarkanā!

Attēlā: jaunā bišu māte ar šī gada aktuālo krāsojumu. Redzamas arī svaigi izvilktas šūnas ar svaigo medutiņu!

bišu māte



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *