Trans. Kas tas tāds un kāpēc viņš šobrīd ir bēdīgs?

Rudens jau pavisam drīz nomainīs siltos vakarus un spožos saules starus pret dzestru vēju un tumšākiem vakariem. Izklausās bēdīgi? Tas nav ne uz pusi tik bēdīgi kā trana mūža nogale. Vasaras beigās trani tiek padzīti no stropa un nolemti nāvei badā un/vai aukstumā.

Kas ir trans? Vīriešu dzimtes bite, kas dzīvo saimē. Tas ir aptuveni 2 reizes lielāks par darba biti un tam nav dzeloņa, tādēļ, šos mīlīgos kukaiņus droši var paņemt rokās un nebaidīties par dzēlienu, pampumu un niezēšanu nedēļas garumā.

Vasaras beigas ir tas laiks visā biškopības sezonā, kad trani stropā paliek arvien mazāk un mazāk, jo savu galveno uzdevumu – apaugļot bišu māti – tie jau sen ir paveikuši. Arī mēs to novērojam pie mūsu saimēm – omulīgie bišu vīriņi paliek arvien mazāk un tranu peri uz kārēm vairs nav. Bišu māte vairs nedēj tranu olas, bet darba bites tranus no stropa vienkārši izdzen, jo no tiem vairāk nav jēgas – tie lieki tērē bitēm nepieciešamo pārtiku un ne-strā-dā!!! Čaklajām bitēm tas nekādā veidā nav pieņemams.

Tomēr nav gluži tā, ka trani būtu liekēži, kas tiek pabaroti un aprūpēti. Ir dzirdēts, ka trani stropā palīdz uzturēt siltumu, un reizēm mēdz pat palīdzēt dzesēt stropu, ja tas nepieciešams. Pie tam, lai iegūtu spēcīgu saimi, bišu mātei jātiek apaugļotai ar ģenētiski kvalitatīvu tranu, tādēļ arī pārošanās lidojums ir tik ekstrēms, lai tikai pats labākais, ātrākais un spēcīgākais trans tiktu pie bišu mātes un to apaugļotu. Bēdīgākais šajā stāstā ir tas, ka pēc bišu mātes apaugļošanas, trans iet bojā.

Fotogrāfijā redzams trans un darba bite no mūsu pašu dravas.



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *